Mitä Ajokortti Lääkärintarkastuksessa Tehdään

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:56 pm #3300

  +
  Mitä Ajokortti Lääkärintarkastuksessa Tehdään?

  Suomessa ajokortin saaminen edellyttää, että hakija läpäisee terveysvaatimukset sisältävän lääkärintarkastuksen. Ajokortin saaminen ei siis ole pelkästään teoriakokeen ja ajokokeen suorittamista, vaan vaatimukset sisältävät myös terveystarkastuksen. Tarkastus suoritetaan ajokortin saamiseksi, mutta sitä uusitaan tietyin väliajoin. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin siitä, mitä ajokortti lääkärintarkastuksessa tehdään ja mitkä ovat yleisimmät terveysvaatimukset.

  Terveysvaatimukset

  Suomessa autolla ajaminen on tarkasti säädeltyä, ja ajokortin saaminen edellyttää noudattamaan tiukkoja terveysvaatimuksia. Vaatimukset ovat kaikille hakijoille samat, ja niitä arvioi lääkäri kansainvälisen vaatimusluettelon mukaisesti. Ajokortin terveysvaatimukset koskevat niin henkilön yleistä terveyttä kuin myös tarkasti ajamiseen liittyviä tekijöitä. Terveysvaatimukset ovat erityisen tärkeitä, sillä niiden avulla pyritään vähentämään liikenneonnettomuuksien riskiä.

  Vaikka terveysvaatimukset ovat kaikille hakijoille samat, ne voivat vaihdella sen mukaan, minkä tyyppistä ajokorttia on hakenut. Erityisesti ammattiautoilijoilta edellytetään vielä tarkempaa terveysarviota kuin henkilöautoilijoilta.

  Lääkärintarkastus

  Ajokortin lääkärintarkastuksessa arvioidaan muun muassa hakijan näöntarkkuus, kuulo, koordinaatiokyky, aistit ja kokonaisvaltainen terveys. Lääkäri tarkastaa myös hakijan perussairauksien, kuten diabetes tai epilepsia, hoidon ja lääkityksen. Erityisesti ajokortin uusimistarkastuksessa tarkastetaan, että henkilön perussairauksien hoito on kunnossa.

  Lääkärintarkastus sisältää perusteellisen lääkärintutkimuksen, ja mukana on usein myös haastattelu. Lääkärintarkastus on siksi hyvä mahdollisuus kysyä myös asiantuntijan näkemystä ajamiseen liittyen ja saada hyödyllisiä neuvoja.

  Tarkastuksen kuluessa arvioidaan myös hakijan fyysistä kuntoa. Hakijalta edellytetään, että hän pystyy havaitsemaan liikenteen vaaratilanteet riittävän ajoissa ja toimimaan niiden mukaan. Lisäksi kyvyn käsitellä erilaisia liikennevälineitä arvioidaan, jos hakija hakee ajokorttia erilaiseen ajoneuvoon kuin ennen.

  Näön tarkastus

  Yksi tärkeimmistä ajokortin terveysvaatimuksista on hakijan näön tarkastaminen. Tarkastuksessa mitataan hakijan silmien tekemän yhteistyön määrää, silmien toimintakykyä kauko- ja lähinäössä sekä värisilmän ja hämäränäön kykyä.

  Tärkeimpiä kriteerejä näkötarkastuksessa ovat näöntarkkuus ja näkökenttä. Ajokortin saamisen edellytys on, että molempien silmien näöntarkkuus täyttää vaaditun vaatimustason ilman silmälaseja tai piilolinssejä. Jos näön tarkkuus ei täytä vaatimuksia, hakijalle voidaan myöntää ajokortti vain ehdollisesti.

  Muut terveysvaatimukset

  Näön ohella ajokortin saamiseen vaikuttavia muita terveysvaatimuksia ovat muun muassa:

  – Kuulo: Hakijan kuulo arvioidaan sekä hiljaisessa että meluisassa ympäristössä, ja hänen tulee pysty kuullan normaalit puheäänet.

  – Koordinaatiokyky: Hakijan liikuntakykyä ja -koordinaatiota testataan muun muassa hermolihasjärjestelmän ja tasapainon arvioinnin avulla.

  – Aistit: Ajoneuvon ajosuuntaa ja -nopeutta aistit ja reaktiokyky arvioidaan. Lääkäri voi esimerkiksi kysyä, minkä tyyppisillä teillä hakija on tottunut ajamaan ja minkälaista ajokokemusta hänellä on.

  – Terveydentila: Lääkärintarkastuksessa tarkastetaan hakijan yleinen terveydentila, kuten verenpaine, verensokeri, lääkitys ja mahdolliset sairaudet.

  Johtopäätös

  Ajokortin lääkärintarkastus on tärkeä osa ajokortin saamisen prosessia Suomessa. Vaikka tarkastus voi tuntua monimutkaiselta, sen tarkoituksena on varmistaa, että vain terveet ja sopivat henkilöt saavat ajaa moottoriajoneuvoa. Kun kaikki terveysvaatimukset täyttyvät, ajokortin saaminen on hakijalle palkitseva kokemus ja henkilöllä on lupa liikkua vapaasti omalla tai vuokra-autolla maanteillä ja kaupungeissa.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.