Mitä Aasi Syö

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #2754

  +

  Mitä Aasi syö – tutustu aasialaisiin makuihin Suomessa

  Aasialainen keittiö on laaja käsite, joka pitää sisällään valtavan määrän erilaisia makuja ja ruokakulttuureita. Aasialainen ruoka on noussut suosioon myös Suomessa, ja moni onkin varmasti jo tutustunut esimerkiksi japanilaisen sushin tai thaimaalaisen pad thain makumaailmaan. Tässä artikkelissa käymme läpi aasialaista ruokaa laajemminkin, ja katsomme mitä kaikkea mielenkiintoista aasialaiset syövät.

  Japani – Sushi, miso ja paljon muuta

  Japanin keittiö on yksi maailman tunnetuimmista ja se on saavuttanut suosiota myös Suomessa. Japanissa syödään laajalti riisiä ja kalaa, ja esimerkiksi sushi on tullut monille suomalaisille tutuksi. Sushi on riisipalloja, jotka on täytetty kalalla, äyriäisillä tai kasviksilla. Sushin lisäksi Japanista löytyy paljon muitakin herkullisia ruokia.

  Muso-keitto on yksi perinteisimmistä japanilaisista ruuista. Se on kevyt ja vähärasvainen keitto, joka valmistetaan misotahnasta, merilevästä ja kalasta. Japanissa syödään myös paljon tempura-ruokia, joissa ruoka-aineita paistetaan kevyesti taikinassa. Suosittuja tempura-ruokia ovat esimerkiksi katkaravut, vihannekset ja kala.

  Kiina – monipuolinen ruokakulttuuri

  Kiinalaisen ruokakulttuurin monipuolisuus hämmästyttää – Kiinassa on yli 20 eri ruokakulttuuria, joiden välillä on suuria eroja. Kiinalaisessa keittiössä korostuvat mausteiset, tuliset ja happamat maut ja monen ruoan valmistuksessa käytetään raaka-aineina esimerkiksi inkivääriä, valkosipulia, chiliä ja soijaa.

  Yksi Kiinassa suosituimmista ruoista on nuudelit. Niitä voidaan tarjoilla useilla eri tavoin, kuten keitoissa, paistettuna tai kastikkeissa. Kung pao -kana on myös yksi tunnetuimmista kiinalaisista ruuista, joka tarjoillaan kanan ja vihannesten kanssa. Kung pao -kastikkeen maku on yleensä hieman tulinen ja makea.

  Korea – kimchi ja bulgogi

  Korean keittiö on muodostunut perinteiden ja ruokakulttuurien sekoituksesta. Ruokavaliossa korostuvat riisi, liha ja kasvikset. Kokeilemisen arvoisia korealaisia ruokia ovat esimerkiksi kimchi, bulgogi ja bibimbap.

  Kimchi on maustekurkkuja ja kaalia sisältävä hapan ja mausteinen lisuke, joka on lähes aina saatavilla korealaisessa ravintolassa. Bulgogi on pihvilihaa, joka marinoitu sipulilla, pippurilla, soijakastikkeella ja valkosipulilla. Bulgogi täytetään yleensä riisillä, kasviksilla ja maustesekerillä.

  Thaimaa – Pad Thai ja muita herkkuja

  Thaimaalainen keittiö on herkullista sekoitusta tulisuutta, makeutta ja happamuutta. Thaimaan suosituin ruoka on Pad Thai, joka on nuudeleita, kananmunaa, katkarapuja ja mausteita sisältävä ruoka.

  Manchurian-kastike on myös yksi thaimaalaisen keittiön tunnetuimmista mauista. Se on makea ja tulinen kastike, joka sisältää porkkanoita, papuja, sipulia ja chiliä.

  Intia – mausteiden ja curryjen maa

  Intialainen keittiö on tunnettu mausteisista curry-ruoistaan ja mausteyhdistelmistään. Intiassa syödään paljon kasvisruokia, mutta myös liharuuat ovat suosittuja.

  Intian suosituimpia ruokia ovat esimerkiksi curryt, dalit ja biryanit. Masala on yksi suosituimmista intialaisista mausteista ja se sisältää muun muassa kuminaa, korianteria ja inkivääriä.

  Indonesia – Nasi Goreng ja muita maukkaita ruokia

  Indonesialainen keittiö on erittäin täyteläistä ja mausteista. Yksi suosituimmista ruoista on Nasi Goreng, joka on paistettua riisiä, joka on maustettu kasviksilla ja kanalla.

  Indonesialaisessa keittiössä käytetään paljon myös kookosmaitoa, joka luonnollisesti antaa ruuille makean maun. Padang on yksi Indonesian suosituimmista ruokakulttuureista ja se sisältää erilaisia suolaisia liharuokia.

  Loppusanat

  Aasialainen ruoka on jännittävä makumatka. Löydät varmasti monia uusia suosikkeja aasialaisesta keittiöstä. Koska aasialainen ruoka on niin monipuolinen ja laaja käsite, on mahdotonta käydä kaikkea läpi. Tässä artikkelissa keskityimme vain muutamiin makuihin. Suosittelemme kuitenkin hankkimaan lisätietoa ja testaamaan myös muita aasialaisia ruokia – kuka tietää, mikä sinusta tulee seuraava suuri aasialaisen keittiön tuntija!
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.