Mistä Tietää Mitä Öljyä Autoon

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:56 pm #2076

  +
  Mistä Tietää Mitä Öljyä Autoon Kannattaa Laittaa?

  Autoilijat kohtaavat usein kysymyksen, miten valita oikea öljy auton moottorille. Öljyn valinta vaikuttaa suoraan auton suorituskykyyn, moottorin kestävyyteen ja polttoaineen kulutukseen. Öljyä valitessa on tärkeä tietää oman auton tarvitsema öljytyyppi, jotta moottori toimii moitteettomasti. Tässä artikkelissa kerron, mistä löytyy tietoa auton tarvitsemasta öljystä sekä mitä tulee huomioida öljyä valitessa.

  Auton omistajan käsikirja

  Auton omistajan käsikirjassa kerrotaan auton teknisistä tiedoista, kuten auton huolto-ohjelma ja suositeltu öljy. Käsikirjassa on myös kaikki tekniset tiedot, joita tarvitset auton ylläpidossa. Jos olet hukannut auton omistajan käsikirjan, voit tilata sen automerkin valtuutetulta jälleenmyyjältä tai etsiä sen valmistajan verkkosivuilta.

  Viskositeettiluokka

  Viskositeettiluokka on yksi tärkeimmistä tekijöistä öljyä valittaessa. Viskositeetti tarkoittaa öljyn juoksevuutta. Viskositeettiluokassa käytetään kahta lukua, esimerkiksi 5W-30, 10W-40, jne. Ensimmäinen numero ilmaisee öljyn juoksevuuden kylmällä kelillä (W tarkoittaa winter, eli talvi, englanniksi). Mitä pienempi ensimmäinen luku on, sitä paremmin öljy juoksee kylmällä kelillä. Kun valitset öljyä autollesi, tarkista autosi käsikirjasta käytettävä viskositeettiluokka.

  Öljyn laatu

  Öljyn laatu on tärkeä tekijä auton moottorin kestävyydelle. Käytä aina valmistajan suosittelemaa öljyä. Öljyn laatu vaikuttaa myös auton polttoaineen kulutukseen ja moottorin suorituskykyyn.

  Synteettinen öljy on laadukkaampi vaihtoehto kuin mineraaliöljy. Synteettinen öljy kestää pidempään ja on paremmin suojassa äärimmäisissä olosuhteissa kuten kuumassa ja kylmässä. Synteettistä öljyä suositellaan usein urheiluautoihin ja autoihin, joiden moottorin suorituskyvyllä on tärkeä rooli.

  Puolisynteettinen öljy on hybridi, joka yhdistää mineraali- ja synteettisen öljyn parhaat puolet. Puolisynteettinen öljy on laadukkaampi kuin mineraaliöljy, mutta halvempaa kuin synteettinen öljy. Puolisynteettisen öljyn käyttö on suositeltavaa monille autoille.

  Mineraaliöljy on edullinen vaihtoehto öljyä valittaessa, mutta se kestää vähemmän kuin synteettinen öljy. Mineraaliöljy tarjoaa kuitenkin perusöljyä tarvitseville autoille riittävän suojan moottorin kulumiselta.

  Valmistajien oma öljy

  Monet automerkit valmistavat oman öljyn, mikä on yleensä laadukas vaihtoehto autosi moottorille. Valmistajien oma öljy tarjoaa parhaan suojan moottorin suorituskyvylle ja kestävyydelle.

  Öljynvalitsin

  Öljynvalitsimet auttavat valitsemaan oikean öljyn auton tarpeisiin. Öljynvalitsimessa syötät auton merkin, mallin ja moottorin tyyppinumeron. Öljynvalitsin näyttää sinulle listan öljyistä, joita voit käyttää autossasi. Öljynvalitsin löytyy usein autonvalmistajan verkkosivuilta.

  Öljyn tarkistus ja vaihto

  Vaikka öljyä valitessa on tärkeää huomioida autosi tarpeet, ei ole yhtä ”parasta” öljyä kaikille autoille. Auton käyttäjän tulee huolehtia myös öljyn tarkistuksesta ja vaihdosta säännöllisesti. Öljyä tulee tarkistaa noin kerran kuukaudessa ja sen tulee olla moottorinlämmittimessä kun öljyä tarkistetaan. Öljy tulee vaihtaa noin joka 10 000 kilometrin kohdalla. Öljyn vaihtoväli voi kuitenkin vaihdella eri automerkkien välillä. Tarkista siis autosi käsikirjasta tarkka vaihtoväli.

  Johtopäätös

  Öljyn valinta on tärkeä tekijä auton ylläpidossa. Öljyn tarkistaminen ja vaihto on tärkeä kunnossapidon yleinen osa. Käytä aina autosi käsikirjassa suositeltua öljyä, joka vastaa auton tarpeita. Viskositeettiluokka, öljyn laatu ja automerkin oma öljy ovat tärkeitä tekijöitä öljyä valittaessa. Öljynvalitsimet auttavat valitsemaan oikean öljyn auton tarpeisiin. Muista tarkistaa öljyn taso säännöllisesti ja vaihtaa öljy noin kerran 10 000 kilometrissä.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.