Missä Ja Miten Vaarallisia Jätteitä Käsitellään

  • Tämä aihe on tyhjä.
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:50 pm #2108

    +

    Missä ja Miten Vaarallisia Jätteitä Käsitellään

    Suomessa on tarkka ja tiukka jätteenkäsittelyjärjestelmä, joka on kehitetty ympäristön suojelemiseksi. Vaarallisia jätteitä ovat esimerkiksi akut, paristot, sähkö- ja elektroniikkalaitteet, öljyt, maalit, liimat, kemikaalit ja lääkkeet. Tällaiset jätteet on käsiteltävä huolellisesti, jotta ne eivät vahingoita ympäristöä tai ihmisten terveyttä.

    Vaaratilanteet

    Vaarallisen jätteen huolimaton käsittely tai säilyttäminen voi aiheuttaa vakavia vaaratilanteita. Esimerkiksi hapettuvien aineiden, kuten öljyjen ja maalien ympärillä ei saa tupakoida eikä oleskella ilman riittävää ilmanvaihtoa. Räjähtäviä tai syttyviä jätteitä ei saa heittää sekajätteen sekaan tai polttaa kotona. Myös sähkö- ja elektroniikkalaitteet sisältävät myrkyllisiä aineita, jotka saattavat vapautua ilmaan tai maaperään, jos niitä ei käsitellä asianmukaisesti.

    Vaaralliset jätteet on siksi tärkeää kerätä erillisiin säiliöihin ja toimittaa niille tarkoitettuihin vastaanottopisteisiin.

    Jätteiden vastaanottopisteet

    Suomessa on yli 400 jätteiden vastaanottopistettä vaarallisille jätteille. Ne sijaitsevat yleensä kaupunkien jätekeskuksissa, mutta myös esimerkiksi tietyt ja tavaratalot tarjoavat mahdollisuuden jätteiden palauttamiseen. Yritykset ja julkiset laitokset voivat toimittaa jätteensä myös suoraan erikoiskäsittelylaitoksiin.

    Kaikki vastaanottopisteet eivät kuitenkaan ota vastaan kaikkia vaarallisia jätteitä. Esimerkiksi lääkkeet pitää palauttaa apteekkiin ja jodimyrkytysaineet voi toimittaa vain pelastuslaitokselle. Ota siis aina selvää ennen jätteiden vientiä, missä niille on tarkoitettuja vastaanottopisteitä.

    Jätteiden kierrätys

    Vaaralliset jätteet pyritään käsittelemään ja kierrättämään mahdollisimman hyvin. Moni vaarallinen jäte voi olla arvokasta raaka-ainetta uudelleenkäytölle. Esimerkiksi akkujen lyijyä voidaan kierrättää uusien akkujen valmistuksessa. Ylijäämämaaleille taas voi löytyä uusia käyttökohteita, kuten kierrätysmateriaalina tai energiantuotannon polttoaineena.

    Jätteiden polttaminen

    Suomessa noin viisi prosenttia vaarallisten jätteiden määrästä poltetaan erikoislaitoksissa. Polttamisen ympäristöhaittoja on tutkittu huolella ja laitosvalvonta on tiukkaa. Polttamisessa vapautuvat haitalliset aineet kuten dioksiinit ja raskasmetallit, kerätään talteen savukaasupesureilla ja muilla turvallisuuslaitteilla.

    Polttamista pidetään viimeisenä keinona vaarallisten jätteiden käsittelyssä. Ympäristöystävällisempää on aina ensin kokeilla kierrätystä tai muuta käsittelyä.

    Jätteiden lajittelu kotona

    Jätteiden lajittelu on tärkeä osa vaarallisten jätteiden käsittelyä. Kotitalouksien onkin hyvä lajitella vaaralliset jätteet jo kotona niille tarkoitettuihin astioihin tai säiliöihin. Tällaisiin astioihin kuuluvat muun muassa patteripurkit, öljysäiliöt, kemikaalipakkaukset ja lääkepurkit.

    Monissa kunnissa kerätään vaarallisia jätteitä erikseen tiettyinä päivinä tai jätekeräyspisteillä. Vaarallisia jätteitä ei koskaan pidä heittää normaalin sekajätteen sekaan, sillä se saattaa aiheuttaa vakavia vaaratilanteita.

    Yhteenveto

    Vaarallisen jätteen käsittely on tärkeä osa ympäristönsuojelua. Suomessa on tiukka ja tarkka jätteenkäsittelyjärjestelmä, joka huolehtii siitä, että vaaralliset jätteet käsitellään turvallisesti ja luontoa suojelevasti. Jokainen meistä voi omalta osaltaan toimia vastuullisesti lajittelemalla kotitalouksien vaaralliset jätteet asianmukaisesti ja toimittamalla ne tarkoitettuihin vastaanottopisteisiin.
    **

  • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.