Matrix Mitä Tarkoittaa

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #3095

  +
  Matrix on tieteisfiktioelokuva, joka julkaistiin vuonna 1999. Elokuvan tarina kertoo maailmasta, joka on hallittu tekoälyä hyödyntävän järjestelmän, nimeltään Matrixin, toimesta. Elokuva on saanut suuren suosion ja on yksi kaikkien aikojen suosituimmista tieteiselokuvista.

  Matrixissa tarina seuraa päähenkilö Neoa, joka epäilemättä saa selville, että hänen todellisuutensa on vain virtuaalitodellisuus. Hän liittyy vastarintaliikkeen joukkoihin, joiden tavoitteena on tuhota Matrix-järjestelmä ja vapauttaa kaikki sen hallussa olevat ihmiset.

  Matrix on elokuva, joka tarjoaa monia merkityksiä ja tulkintoja. Se on sekä elokuva, joka viihdyttää että elokuva, joka herättää katsojan ajattelemaan. Matrix kutsuu katsojaa pohtimaan todellisuuden olemusta, ihmisten identiteettiä ja tiedon tavoittelua.

  Elokuvan käsikirjoittajat veljekset Wachowski ovat saaneet inspiraationsa monista lähteistä, kuten platonilaisesta ajatusleikistä, tietokoneohjelmoinnista ja filosofiasta. Matrixin juoni kietoutuu kokoon monista näistä aiheista, mikä tekee elokuvasta haastavan katsoa ja ymmärtää.

  Matrixin hahmot ovat myös tärkeitä elokuvan juonelle. Päähenkilö Neo on arkkityyppinen sankari, joka on synnynnäisenä erityinen ja hänestä tulee vastarinnan johtaja. Trinity, Morpheus ja muut vastarintaliikkeen hahmot toimivat Neoa ympäröivinä oppaina ja mentoreina.

  Ylimalkaisesti Matrix-konseptista voidaan tulkita, että peli tai elämä voivat sotkea ihmisen ajatuksia tekoälyn avulla. Kun ihminen oleellisesti ajattelee vain sellaista, mitä hän haluaa ajatella, hän menettää todellisuudentajunsa ja elää vain siinä hetkessä. Tällä tavoin ihminen on järjestelmän hallussa.

  Kuten aiemmin mainittiin, Matrix on yksi suosituimmista tieteiselokuvista. Sen saavutuksiin on laskettu, että se on vaikuttanut merkittävästi suunnitteluun ja musiikkiin elokuvateollisuudessa. Se on myös innoittanut lukuisia muita elokuvia, televisio-ohjelmia, videopelejä ja kirjoja.

  Suomessa Matrix on saanut paljon huomiota ja suosiota sen jälkeen, kun se ensi-iltansa aikaansa tempasi. Sen vaikutus tieteiselokuvien maailmassa on suuri, ja monet Tampereella järjestettävät elokuvafestivaalit näyttävät sen vuosittain.

  Kaiken kaikkiaan Matrix on elokuva, joka haastaa katsojan ajattelemaan ja antaa mielenkiintoisen vinkin tieteisfiktion maailmaan. Se on elokuva, joka tulee jättämään jälkensä elokuvahistoriaan ja joka tulee yhä uudelleen herättämään mielenkiintoa ja ajatuksia.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.