Luottotiedot Mitä Näkyy

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #4593

  +
  Luottotiedot – Mitä Näkyy?

  Luottotiedot ovat keskeinen osa taloudellista elämää. Ne ovat tietoja ihmisistä, jotka kertovat heidän rahoitustilanteestaan. Suurin osa rahoituslaitoksista, kuten pankit ja luottokorttiyhtiöt, tarkistaa luottotietomme ennen kuin he myöntävät meille lainaa tai luottoa. Luottotietojen menettäminen voi olla hyvin haitallista, mutta kuinka paljon siitä näkyy? Tässä artikkelissa kerromme, mitä luottotiedoista näkyy Suomessa asuville ihmisille.

  Mitä ovat luottotiedot?

  Luottotiedot ovat tietoja, jotka koskevat rahoitushistoriaamme. Ne kertovat, millaisia lainoja olemme ottaneet, millaisia sopimuksia olemme allekirjoittaneet ja milloin olemme maksaneet velat. Luottotiedot ovat tärkeitä siksi, että ne auttavat rahoituslaitoksia ja muita yrityksiä arvioimaan, kuinka luotettavia olemme rahoitusasioissa. Jos luottotietomme ovat hyvät, meillä on paremmat mahdollisuudet saada lainaa ja hyväksyntä luottosopimuksiin.

  Kuinka luottotiedot vaikuttavat?

  Jos luottotietoihisi on merkitty maksuhäiriö, se voi vaikuttaa negatiivisesti rahoitustilanteesi. Osakeyhtiöiden, muiden yritysten ja rahoituslaitosten on tärkeää varmistaa, että heidän asiakkaansa ovat maksukykyisiä, jotta he eivät joudu menettämään rahojaan. Siksi he eivät välttämättä hyväksy sopimustasi, jos luottotietojesi perusteella sinulla on maksuhäiriöitä. Lisäksi maksuhäiriöt voivat haitata sinua esimerkiksi työnhaussa.

  Mitä luottotiedoista näkyy?

  Luottotietorekisteri pitää kirjaa henkilön rahoitustilanteen historiasta ja siellä näkyvät maksuhäiriöt. Tietoja säilötään maksimissaan 2-4 vuotta, riippuen maksuhäiriön laajuudesta. Luottotietojen näkyvyyden kesto voi riippua siitä, onko maksuhäiriö ollut yksittäinen tapahtuma vai onko niitä esiintynyt useita.

  Muutaman vuoden aikana myös muut tiedot voivat vaikuttaa luottotietoihisi. Lainahakemukset sekä vastaavat tiedot liittyen lainasaantimahdollisuuteen ja -historiaan tallentuvat eri rekistereihin, jotka pankit, rahoitusyhtiöt ja muut luottolaitokset voivat käydä läpi ilman erillistä syytä.

  Voinko tarkistaa omat luottotietoni?

  Kyllä, sinulla on oikeus tarkistaa omat luottotietosi. Voit tilata tietosi Ilmarisesta, Suomen Asiakastieto Oy:stä tai Bisnode Finland Oy:stä. Ilmainen vuosittainen luottotietoihin tutustuminen on mahdollista kerran vuodessa.

  Miten voin vaikuttaa luottotietoihini?

  Jos luottotietoihisi on merkitty maksuhäiriö, on tärkeää, että maksat velkasi mahdollisimman pian. Kun maksuhäiriö on poistettu, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluun ja pyytää, että merkintä poistetaan luottotietorekisteristä. Voit myös yrittää maksaa velkasi takaisin järkevällä maksusuunnitelmalla.

  Yhteenveto

  Luottotiedot ovat tärkeitä taloudellisen vakauden kannalta. Maksuhäiriöiden esiintyessä hakijalla saattaa olla vaikeuksia saada lainaa tai luottoa, mutta kuluttajan oikeuksiin kuuluu tarkistaa omat luottotiedot ja niiden sisältö. Kun huolehtii omasta rahoitustilanteestaan, luottotiedot pysyvät tasaisina ja turvaavat yksilön taloudellisen tasapainon.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.