Leevi And The Leavings Elina Mitä

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:56 pm #5012

  +

  Leevi and the Leavingsin Elina Mitä – suomirokin klassikko, joka jaksaa koskettaa vuosikymmenten jälkeenkin

  Suomessa ei liene montaa henkilöä, joka ei olisi kuullut Leevi and the Leavings -yhtyeestä. Erityisesti yhtyeen laulaja-guru Gösta Sundqvist on jäänyt suomirokin historiaan yhtenä sen keskeisimmistä hahmoista. Sundqvist kuoli valitettavasti jo vuonna 2003, mutta hänen jättämänsä musiikillinen perintö elää vahvana edelleen.

  Yksi Leevi and the Leavingsin tunnetuimmista ja koskettavimmista kappaleista on Elina Mitä, joka julkaistiin vuonna 1994 viimeiseksi jääneellä Rakkauden planeetta -albumilla. Sundqvist sai Elina Mitän aiheen kuunnellessaan radiosta haastattelua eräästä elokuvista putoamisen jälkeen halvaantuneesta naisesta nimeltä Elina.

  Elina Mitä -kappale kertoo juuri tällaisesta naisesta, joka putoaa elämässään ja jää kuilun partaalle miettimään, mitä on jäljellä, kun kaikki meni pieleen. Kappaleessa on jotakin erittäin voimakasta ja universaalia, sillä siihen voi samaistua monella tasolla. Jokainen meistä on joskus ollut tilanteessa, jossa tuntuu, että kaikki sortuu päälle ja elämä on käsin kosketeltavan synkkää.

  Elina Mitä on musiikiltaan yksinkertainen ja minimalistinen, mutta samalla hyvin kaunis. Sundqvistin paljasääninen tulkinta ei jätä ketään kylmäksi, vaan kappale iskee suoraan sieluun. Kappaleessa on myös tiettyä toivoa ja valoa, sillä Sundqvist maalaa kauniisti kuvan siitä, miten vaikeistakin tilanteista voi selvitä ja löytää taas elämänhalun.

  Leevi and the Leavingsin musiikki on toki monipuolista, mutta Elina Mitä on jäänyt erityisesti suomalaisten mieliin klassikkona, joka jopa vuosikymmenten jälkeen koskettaa yhä syvältä. Kappaleen voima on sen yksinkertaisuudessa ja läsnäolossa; Sundqvist puhuu yleismaailmallisista teemoista, jotka resonoi monella eri tasolla niin nuorissa kuin vanhoissakin.

  Leevi and the Leavingsin vaikutus ei rajoitu vain musiikkiin vaan yhtye on jättänyt jälkensä myös suomalaiseen kulttuuriin laajemminkin. Yhtyeen arkkityyppiset henkilöhahmot ja Sundqvistin omaperäinen ilmaisu koettiin monelle sukupolvelle vapauttavana ja rohkaisevana. Sundqvist kirjoitti kappaleita ihmisille, jotka kokevat elämän usein toisin kuin yhteiskunnan odotukset. Siksi onkin erittäin koskettavaa, miten Elina Mitä -kappaleessa Sundqvist löytää kauniin tavan kuvailla selviytymistä ja uudelleen löytämistä.

  Elina Mitä on siis suomirokin klassikko, joka nousee aina uudestaan esiin ja koskettaa yhä syvästi. Sundqvistin lahjakkuus, terävä äly ja inhimillisyys ovat jättäneet jälkensä suomalaiseen musiikkiin ja kulttuuriin, ja aiheuttanut aikoinaan aitoa kulttuurirevoluutiota. On hienoa, että hänen musiikkinsa ja tekstit jatkavat elämäänsä ja inspiroivat uusia sukupolvia ympäri maailmaa.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.