Lasinkeräys Mitä Saa Laittaa
- Tämä aihe on tyhjä.
-
JulkaisijaArtikkelit
-
+
Lasinkeräys – Mitä Saa Laittaa?Suomessa lasinkeräystä tehdään monella eri paikkakunnalla. Oikein lajitellulla lasijätteellä on merkitystä ympäristön kannalta, sillä lasinkeräys vähentää kaatopaikkajätteen määrää ja säästää energiaa uuden lasituotteen valmistuksessa. Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä lasijätettä voi laittaa lasinkeräykseen Suomessa.
Lasijätteen lajittelu
Lasijätteen oikeaan lajitteluun kannattaa kiinnittää huomiota, sillä se vaikuttaa suoraan siihen, mitä lasia voidaan uusiokäyttää. Lasinkeräykseen lajiteltavaksi hyväksytään pääosin vaalea ja vihreä kierrätyslasi. Kuitenkin tummat lasit, kuten esimerkiksi tummansininen, ruskea ja musta lasijäte, kannattaa toimittaa muiden jätteiden mukana muovin, metallin tai biojätteen sekaan.
Lasinkeräykseen voi lajitella esimerkiksi olut- ja limsapullot, lasipurkit, juomapakkaukset, maitopullot, kosmetiikkapakkaukset ja kertakäyttöiset lasit kuten kertakäyttöiset juoma- ja ruokailuastiastot. Kaikki lasiastiat, jotka ovat pesunkestäviä, ovat siis lasinkeräykseen kelpaavia.
Lasijätteen lajittelu on tärkeää myös terveydellisistä syistä. Lasiastioita, joista on esimerkiksi kulkenut jokin elintarvike, ei saa pestä kotona vaan ne tulee toimittaa sellaisenaan lasinkeräykseen. Tämä estää mahdollisten taudinaiheuttajien leviämisen ja varmistaa kierrätettävän lasin puhtauden.
Kerrostalossa asuessa lasinkeräys vaatii hieman enemmän huomiota, sillä lasijätteitä ei saa laittaa keräysastiaan rikkoontumisen välttämiseksi. Lasinkeräystä kannattaa kuitenkin kysyä taloyhtiön huoltoyhtiöltä tai jätehuoltoyhtiöltä, sillä monissa taloyhtiöissä on erilliset lasinkeräysastiat.
Miten lasinkeräys hyödyttää ympäristöä?
Lasinkeräys vaikuttaa positiivisesti ympäristöön usealla eri tavalla. Lasin kierrättäminen vähentää uuden lasin valmistukseen tarvittavien raaka-aineiden kulutusta. Raaka-aineiden säästäminen puolestaan auttaa vähentämään ympäristöä kuormittavaa toimintaa.
Kaatopaikkajäte on monella tapaa haitallista ympäristölle. Erityisesti lasin kaatopaikkajätteenä haitallisuutta selittää lasin huono hajoaminen ja lasijätteen pitkä hajoamisaika. Kun lasinkeräysastiaan lajitellaan lasia, se ei enää kuormita kaatopaikkoja. Tämä vähentää myös kasvihuonekaasupäästöjä, sillä kaatopaikalla jätteistä vapautuu metaania, joka on voimakas kasvihuonekaasu.
Lopuksi
Lasinkeräys kannattaa, sillä se on helppo tapa vähentää jätemäärää ja hyödyntää kierrätysmateriaalia uudelleen. Oikeanlainen lajittelu on kuitenkin tärkeää, sillä se vaikuttaa suoraan siihen, mitä lasia voidaan uusiokäyttää. Muista siis lajitella lasijätteesi oikein ja toimittaa se lasinkeräykseen, jolloin autat ympäristöäsi säästämään luonnonvaroja ja vähentämään jätteen määrää.
** -
JulkaisijaArtikkelit
- Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.