Laiton Irtisanominen Mitä Tehdä
- Tämä aihe on tyhjä.
-
JulkaisijaArtikkelit
-
+
Laiton irtisanominen Suomessa – Mitä tehdä?
Suomessa työsuhde laitetaan usein katkolle työnantajan toimesta eri syistä. Irtisanominen on yksi tärkeimmistä menettelyistä, joita käytetään tarvittaessa työntekijän näkökulmasta. Se voi kuitenkin tapahtua laittomasti, jolloin työntekijällä on oikeus tehdä asiasta valitus.
Miten erottaa laiton ja lainmukainen irtisanominen toisistaan?
Laittomassa irtisanomisessa työnantaja jättää huomioimatta työnantajan velvollisuudet ja menettelytavat, jotka on määritelty laissa. Työnantaja voi esimerkiksi ilman varoitusta irtisanoa työntekijän, kun kyse on työntekijän oikeuksista ja eduista tehdylle sopimukselle.
Laiminlyönnin seurauksena laiton irtisanominen voi johtaa sen seurauksena kaikkeen aina korvauksiin oikeusjutuille.
Lainmukainen irtisanominen tapahtuu yleensä vain, kun työnantajalla on olemassa hyväksyttävä syy työlain mukaisesti. Ne oletetaan lähtökohtaisesti tehdyn, jotta voidaan saavuttaa tarkoituksiin kuuluvat lakisääteiset velvollisuudet.
Mitä tehdä laittomassa irtisanomistapauksessa?
Jos huomaat, että sinut on irtisanottu laittomasti, sinulla on oikeus tehdä asiasta valitus. Tähän tarkoitukseen voit ottaa yhteyttä ammattiliittoosi tai henkilökohtaisesti asianajajaan ja aloittaa lakitoimet.
Ensimmäisenä vaiheena voit parhaimmillaan neuvotella asiasta työntekijäjärjestön tai ammattiliiton kanssa, johon kuulut, ja pyytää heitä auttamaan tilanteessa. Pääset tällöin myös saamaan neuvoja ja suojaa mahdolliseen oikeudenkäyntiin.
Jos ratkaisua ei kuitenkaan löydy näin, voit viedä asian työ- ja elinkeinoministeriön käsiteltäväksi tai pyytää suosittelua työsuojeluviranomaisilta. Näin pyritään löytämään ratkaisu mahdollisimman vähäisellä riitamaaralla.
Lopullinen toimi, mikäli on asianmukaista, on ottaa asia oikeusistuimen käsiteltäväksi.
Mitkä ovat laittoman irtisanomisen seuraukset?
Laittomassa irtisanomisessa työnantaja rikkoo lakia ja voi siksi joutua maksamaan korvauksia työntekijälle. Korvaukset vaihtelevat tilanteen mukaan, mutta ne sisältävät yleensä menetetyn palkan lisäksi diibrovan laiminlyönnin rikkomuksen vuoksi.
Lisäksi työnantaja voi olla velvoitettu antamaan työntekijälle takaisin työpaikkansa, mikäli se on edelleen käytössä. Tämä on kuitenkin epätodennäköistä ainoastaan, mikäli työntekijän ja työnantajan välit ovat menneet niin huonoon kuosiin, ettei työtilanne ole uudelleen mahdollinen.
Miten voit suojautua laittomalta irtisanomiselta?
Vaikka laittomat irtisanomiset ovat onneksi Suomessa harvinaisia, on silti hyvä olla tarkkana ja tietoinen oikeuksistasi työpaikalla.
Tärkeintä onkin tutustua työntekijän oikeuksiin ja työlainsäädäntöön. Työpaikalla tulee olla noudatettu sopimus, joka sisältää tietoa esimerkiksi lomista, palkkauksesta, työajoista, sairauslomista, ylitöistä ja työsuhteen päättymisestä. Sopimuksen sisältöön kannattaakin tutustua huolella.
Jos tarvitset apua työsopimuksen tekemisessä tai sinua kiinnostaa, mitä työlain mukaan on oikeuksiasi, on ammattiliitto ensimmäinen paikka, jolle kannattaa ottaa yhteyttä.
Yhteenvetona voidaan todeta, että laiton irtisanominen on epätoivottava ja laitonta kaikilta osin työnantajan puolesta. Tietojen hakeminen oikeuksistasi, sopimuksen noudattaminen, sekä esimiehen puheille meneminen siitä, että huomaat epäkohdan työpaikallesi tehdään tärkeillä vaiheilla, mikäli huomaat olevasi epäilyttävässä tilanteessa. Tärkein asia kuitenkin on pitää huolta omista oikeuksistaan.
** -
JulkaisijaArtikkelit
- Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.