Kuka Mitä Saunassa Veteli

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:56 pm #2030

  +

  Kuka Mitä Saunassa Veteli

  Suomalaisille sauna on perinteinen tapa rentoutua ja hoitaa sekä kehoa että mieltä. Saunassa nähdään kuitenkin monenlaisia käyttäytymistapoja ja -normeja, joiden tunteminen voi auttaa uusia saunakokemuksia lähestyttäessä.

  Saunomiskulttuuri Suomessa

  Suomessa saunominen on perinteisesti miesten ja naisten erillisissä saunoissa tapahtuvaa toimintaa. Myös alastomuus on saunomiskulttuurissa normaalia, sillä vaatteet ja pyyhkeet voivat estää esteettömän hikoilun ja rentoutumisen. Saunomiskulttuuriin kuuluu myös muun muassa lauteilla istuminen ja löylyjen heittäminen.


  Jos et halua osallistua alastomaan saunomiseen, voit kysyä etukäteen, onko saunassa mahdollisuus käyttää uima-asua tai pyyhettä. Tärkeää on muistaa, että erilaiset saunakulttuurit ovat eri maissa erilaisia, joten tulijan kannattaa ennen saunomista opiskella kulttuuria ja käytössääntöjä, ettei vahingossa riko paikallisia tapoja.

  Saunan terveysvaikutukset

  Saunominen on paitsi rentouttavaa, myös terveysvaikutuksiltaan merkittävää. Saunominen parantaa verenkiertoa, poistaa stressihormoneja, lievittää lihaskipuja ja saattaa jopa vähentää riskiä sairastua dementiaan. On kuitenkin tärkeää muistaa juoda saunan jälkeen runsaasti vettä ja pitää huolta suolatasapainosta, sillä saunominen voi myös kuivattaa elimistöä.

  Ylimääräinen saunaetiketti

  Saunassa kuuluu käyttäytyä kunnioittavasti muita kohtaan, olipa kyseessä sitten tuttava tai vieras. Saunassa ei kiroilla tai puhuta liian kovalla äänellä, ja suihkussa ennen saunaa peseytyminen on myös hyvän saunahygienian merkki. Yleinen kohteliasuussääntö on myös, että saunan viimeiseksi lähtenyt sammuttaa saunanvalot ja -kiukaan.

  Johtopäätökset

  Suomessa saunominen on perinteinen ja arvostettu tapa, johon liittyy monia käyttäytymissääntöjä. Saunassa kannattaa käyttäytyä kunnioittavasti muita kohtaan, pestä itsensä huolella ennen saunomista ja juoda runsaasti vettä saunan jälkeen. Tulijan kannattaa kuitenkin muistaa, että saunakulttuuri on maiden välillä erilainen, ja sen kunnioittaminen on tärkeää.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.