Klamydia Mitä Vielä

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #2544

  +
  Klamydia Mitä Vielä – Tietoa Klamydiasta Suomessa

  Klamydia on yksi yleisimmistä sukupuolitaudeista Suomessa. Se on bakteeri-infektio, joka voi tarttua emätin-, anaali- ja suuseksin kautta. Klamydian oireet voivat jäädä huomaamatta, mutta se voi silti aiheuttaa vakavia terveysongelmia, kuten lapsettomuutta.

  Mitkä ovat Klamydian oireet?

  Klamydia voi olla oireeton, joten se on usein vaikeasti havaittavissa. Jos oireita ilmenee, ne voivat olla hyvin lieviä tai erehdyttäviä muiten sairauksien oireiksi. Klamydian yleisiä oireita ovat:

  – Tiputteluvuoto tai vuoto emättimestä tai peniksestä
  – Kipu tai polttelu virtsatessa
  – Alavatsakipu
  – Kuukautisten epäsäännöllisyys tai kivulias kuukautiskierto
  – Kipu tai verenvuoto yhdynnän aikana
  – Suun tai kurkun turvotus ja tulehdus anaali- tai suuseksin seurauksena
  – Silmätulehdus
  – Nenäverenvuoto (harvoin)

  Jos sinulla on ollut suojaamatonta seksiä tai luulet, että sinulla voi olla Klamydia, sinun tulee hakeutua seksuaaliterveyden ammattilaisen vastaanotolle.

  Miksi Klamydia kannattaa hoitaa?

  Klamydia on hoidettavissa antibiooteilla. Jos jätät sen hoitamatta, se voi kehittyä vakavaksi terveysongelmaksi. Klamydia voi levitä kohdun ja munanjohtimien alueelle, aiheuttaen munasarjakystia, tulehduksia ja arpeutumista. Tämä voi johtaa pysyvään lapsettomuuteen tai sen vaikeuttamiseen. Jos nainen on raskaana, Klamydia voi myös aiheuttaa komplikaatioita, kuten ennenaikaisen synnytyksen tai vastasyntyneen lapsen silmätulehduksen.

  Miten Klamydiaa hoidetaan?

  Klamydia hoidetaan yleisimmin antibiooteilla. Hoito riippuu siitä, missä vaiheessa tauti on havaittu ja mitkä ovat sen oireet. Antibiootit voivat poistaa bakteerin ensimmäisen annoksen jälkeen, mutta koko hoitojakso on suoritettava loppuun, jotta infektio ei uusiutuisi. Hoito ei kuitenkaan poista mahdollisia komplikaatioita.

  Miten Klamydiaa voi ehkäistä?

  Paras keino suojautua Klamydia-infektiolta on käyttää kondomia joka kerta, kun harrastat seksiä. Klamydia voi tarttua suojaamattomassa emätin-, anaali- tai suuseksissä, joten kondomin käyttö on tärkeää. Lisäksi säännölliset seksitautitarkastukset voivat auttaa havaitsemaan tartunnan ajoissa.

  Jos epäilet, että sinulla on Klamydia, sinun tulee hakeutua pikaisesti seksuaaliterveyden ammattilaisen vastaanotolle. Älä odota, sillä hoito on tärkeää ja vaikuttaa taudin etenemiseen ja mahdollisiin jälkivaikutuksiin.

  Yhteenveto

  Klamydia on yleinen sukupuolitauti Suomessa. Oireet voivat olla lieviä tai olemattomia, joten Klamydia-infektion tunnistaminen voi olla hankalaa. Jos epäilet, että sinulla on Klamydia, hae pikaisesti seksuaaliterveyden ammattilaisen vastaanotolle. Klamydian hoito antibiooteilla on tärkeää estämään infektion eteneminen ja mahdolliset jälkivaikutukset. Suojautuminen kondomilla ja säännölliset seksitautitarkastukset auttavat ehkäisemään tartuntoja.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.