Kevyet Mullat Mitä Tarkoittaa

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #2438

  +

  Kevyet mullat – mitä ne ovat?

  Kevyet mullat ovat kasvualustoja, jotka sisältävät hyvin vähän ravintoaineita ja ovat siksi kevyitä koostumukseltaan. Niitä käytetään yleensä kasvattamaan herkkiä kasveja, kuten orkideoita ja muita trooppisia kasveja, jotka tarvitsevat kevyen ja ilmavan kasvualustan juuriensa kasvattamiseen.

  Kevyet mullat ovat yleensä sekoitus yhdistelmämateriaaleja, kuten turvetta, kuorta, vermikuliittia tai perliittiä. Ne ovat yleensä valkoisia tai ruskeita ja sisältävät vähän ravinteita. Niitä kutsutaan usein myös kasvualustan lisäaineiksi.

  Kevyet mullat tarjoavat monia etuja, etenkin herkkien kasvien kasvattamisessa. Ne ovat erittäin kevyitä ja ilmavia, mikä mahdollistaa ilman ja veden liikkumisen juurten ympärillä. Tämä auttaa juuria kasvamaan terveenä ja vahvana.

  Kevyet mullat ovat myös erittäin kosteutta imeviä, mikä auttaa pitämään kasvualustan tasaisin kosteusarvoin. Tämä on tärkeää, jotta kasvit eivät kuivahda tai saa liikaa vettä.

  Kevyet mullat ovat myös erittäin helppoja käsitellä ja siirrellä. Niitä on helppo lisätä tai poistaa kasvualustasta, ja ne eivät aiheuta suurta painoa kasvualustaan.

  Kevyet mullat ja niiden käyttö

  Kevyt mullat ovat ihanteellisia kasvualustoja herkkien kasvien kasvattamiseen. Niitä käytetään usein orkideoiden, saniaisten, kaktuksien ja muiden erilaisten herkkien kasvien kasvattamiseen.

  Kevyet mullat ovat erityisen suosittuja orkideanviljelyssä, koska ne antavat juurille paljon ilmavuutta ja helpottavat veden ja ilman liikkumista juuristossa. Orkideoiden juuret sitoutuvat lisäksi erittäin tiiviisti kevyisiin mulliin.

  Kevyt mullat ovat myös hyviä lisäaineita raskaaseen maaperään tai savimaahan, koska ne auttavat parantamaan ilmavuutta ja veden imeytymistä maaperässä.

  Kevyet mullat sisältävät vähän ravinteita, joten ne eivät ole sopivia kasvualustoja ravinteikkaan maaperän korvaajaksi tai esimerkiksi kasvimaan käyttöön. Niitä käytetään yleensä vain herkkien kasvien kasvattamiseen sisätiloissa tai kasvihuoneissa.

  Kevyet mullat – miten käyttää niitä?

  Kevyet mullat ovat helppoja käyttää kasvualustana herkille kasveille. Niitä voi lisätä olemassa olevaan kasvualustaan tai käyttää sellaisenaan. Tärkein asia on varmistaa, että juuret saavat tarpeeksi ilmavuutta ja kosteutta.

  Kevyt mullat kannattaa kostuttaa ennen käyttöä, jotta ne imevät kosteutta tasaisesti. Niitä kannattaa myös silloin tällöin kastella, jotta ne eivät kuivu liikaa.

  Kun käytät kevyitä mullia kasvualustana, kannattaa muistaa, että ne sisältävät vain vähän ravinteita. Kasvit tarvitsevat siis lisäravinteita kasvaakseen terveinä. Lisäravinteita voi antaa esimerkiksi kastelulannoitteiden avulla.

  Johtopäätös

  Kevyet mullat ovat erinomaisia kasvualustoja herkkien kasvien kasvattamiseen. Ne antavat ilmavuutta ja kosteutta juurille, jotta kasvit voivat kasvaa terveinä ja vahvoina. Kevyet mullat ovat helppoja käyttää ja siirrellä, ja niitä voi käyttää myös lisäaineena raskaassa maaperässä tai savimaassa.

  Kevyet mullat on kuitenkin tärkeä pitää mielessä, että ne sisältävät vain vähän ravinteita. Kasvit tarvitsevat siis lisäravinteita kasvaakseen terveinä. Kevyet mullat ovat myös vain yksi vaihtoehto kasvualustaksi, ja kasveille tulee valita aina sopivin kasvualusta niiden tarpeiden mukaisesti.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.