Ketogeeninen Ruokavalio Mitä Voi Syödä

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:56 pm #1936

  +

  Ketogeeninen ruokavalio – mitä voi syödä

  Ketogeeninen ruokavalio on viime aikoina noussut suosioon Suomessa ja ympäri maailmaa. Se perustuu vähähiilihydraattiseen, runsaasti terveellisiä rasvoja ja kohtuullista proteiinia sisältävään ruokavalioon. Tarkoitus on ylläpitää elimistön tilaa, jossa glukoosin sijaan elimistö käyttää rakennusaineenaan ketoaineita, joita muodostuu rasvaisen ravinnon pilkkoutumisen myötä.

  Ketogeenisessa ruokavaliossa tulee välttää sokerin ja nopeiden hiilihydraattien syömistä. Sen sijaan ruokavalioon kuuluvat runsaat määrät kasviksia, marjoja, pähkinöitä ja siemeniä, suositeltavia rasvoja ja kohtuullinen proteiinin saanti.

  Tässä on muutama esimerkki siitä, mitä ketogeenisessa ruokavaliossa voi syödä.

  Kasvikset

  Kasviksia voi syödä runsaasti, sillä ne ovat hyvä ravinnonlähde ja sisältävät vähän hiilihydraatteja. Parhaita vaihtoehtoja ovat lehtivihannekset, kuten pinaatti, salaatti, paksoi ja lehtikaali, sekä kaalikasvit, kuten kaali, kukkakaali ja parsakaali. Myös kerä- ja juureskasvit, kuten porkkana, kurkku ja paprika, ovat hyviä vaihtoehtoja. Muista kuitenkin, että tietyt kasvikset sisältävät enemmän hiilihydraatteja kuin toiset, joten niitä kannattaa syödä kohtuullisesti.

  Pähkinät ja siemenet

  Pähkinät ja siemenet ovat hyvä välipala ja ne sopivat mainiosti myös osaksi ketogeenistä ruokavaliota. Ne ovat rasvaisia ja sisältävät runsaasti ravinteita, kuten kuitua, proteiinia, hyödyllisiä rasvoja ja vitamiineja. Hyviä vaihtoehtoja ovat muun muassa mantelit, saksanpähkinät, cashewpähkinät, auringonkukansiemenet ja chian siemenet. Muista kuitenkin, että pähkinät ja siemenet sisältävät myös hieman hiilihydraatteja, joten niitä kannattaa syödä kohtuullisesti.

  Rasvat

  Ketogeenisessä ruokavaliossa suositellaan runsasta terveellisten rasvojen käyttöä. Hyviä vaihtoehtoja ovat muun muassa kookosöljy, oliiviöljy, avokadoöljy, voita ja gheetä. Myös rasvaiset kalat, kuten lohi ja tonnikala, ovat hyvä valinta. Vältä kuitenkin kovia eläinrasvoja, kuten sianlihan rasvaa ja margariineja.

  Proteiini

  Proteiinia on hyvä syödä kohtuullisesti, sillä liian suuri proteiinin saanti voi estää kehoa siirtymästä ketoositilaan. Hyviä proteiinin lähteitä ovat liha, kala, kananmunat, juusto ja tofu. Muista kuitenkin, että liian suuri proteiinin saanti voi myös aiheuttaa verensokerin heilahteluja ja poistua ketogeenisestä tilasta.

  Ketogeenisellä ruokavaliolla on monia terveysvaikutuksia, kuten painonpudotus ja verensokerin tasapainoittuminen. Huomioi kuitenkin, että se ei sovi kaikille, ja siitä kannattaa keskustella lääkärin kanssa ennen sen aloittamista. On myös tärkeää varmistaa, että saa tarpeeksi ravinteita ja että ruokavalio on monipuolinen.

  Jos olet kiinnostunut ketogeenisestä ruokavaliosta, kannattaa tutustua siihen tarkemmin ja pohtia, olisiko se sopiva vaihtoehto juuri sinulle. Muista kuitenkin aina käydä lääkärin kanssa keskustelu ennen uuden ruokavalion aloittamista.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.