Irtisanomisaika 1 Kk Miten Lasketaan

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:50 pm #2378

  +

  Irtisanomisaika 1 kk – miten lasketaan?

  Irtisanomisaika on usein eteen tuleva asia työsuhteen päättyessä. Suomessa on lakisääteisiä määräyksiä siitä, kuinka pitkä irtisanomisaika työsuhteen päättyessä on. Yleensä työsopimuksessa määrätään irtisanomisajan pituus tarkemmin, mutta ilman sitäkin voimassa on oletus, että irtisanomisaika on yksi kuukausi.

  Mutta kuinka irtisanomisaika lasketaan? Onko se aina yksi kalenterikuukausi?

  Lyhyt vastaus kysymykseen on: riippuu tilanteesta.

  Laissa on säädetty, että irtisanomisaika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on tehty. Toisin sanoen, jos esimerkiksi irtisanot työsuhteesi 15. maaliskuuta, irtisanomisaikasi päättyy 30. huhtikuuta.

  Tämä pätee silloin, kun irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi. Mutta entä jos irtisanomisaika olisi esimerkiksi kolme viikkoa? Tällöin sitä laskettaisiin edelleen sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on tehty. Jos siis irtisanomisesi päivä on 15. maaliskuuta ja irtisanomisaikasi on kolme viikkoa, päättyy irtisanomisaikasi 5. huhtikuuta.

  Entä jos irtisanomisesi päivä on viimeinen päivä kuukautta?

  Tämäkin riippuu tilanteesta. Mikäli irtisanomisaika on kuukauden mittainen, päättyy se saman kuukauden viimeisenä päivänä. Jos taas irtisanomisaika on pidempi tai lyhyempi kuin yksi kalenterikuukausi, päättyy se seuraavan kuukauden viimeisenä päivänä.

  Esimerkki: jos irtisanot työsuhteesi 31. maaliskuuta ja irtisanomisaikasi on yksi kuukausi, päättyy se 30. huhtikuuta. Jos kuitenkin irtisanomisaikasi olisi esimerkiksi kaksi viikkoa, päättyisi irtisanomisaikasi 14. toukokuuta.

  Huomioitavaa on myös, että irtisanomisaikaan voi tulla muutoksia, jos työsopimus päättyy muulla tavoin kuin irtisanomisella. Esimerkiksi jos työsopimus päättyy koeajan päättymiseen tai työntekijän irtisanomiseen tekemän moitteen perusteella, voi irtisanomisaika olla lyhyempi tai pidempi kuin yksi kalenterikuukausi.

  Lisäksi on hyvä huomioida, että irtisanomisaikaan voi vaikuttaa myös työehtosopimuksen määräykset. Yleisesti ottaen työehtosopimuksessa määrätyt irtisanomisajat ovat kuitenkin pidempiä kuin yksi kalenterikuukausi.

  Lyhyesti siis: irtisanomisaika 1 kk lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on tehty. Jos irtisanomisaikasi on lyhyempi tai pidempi kuin yksi kalenterikuukausi, laskukaava muuttuu sen mukaan.

  On tärkeää tunnistaa oman työsopimuksensa ja mahdollisten työehtosopimusten sisältämät määräykset, jotta irtisanomisajan laskeminen onnistuu oikein. Hyvällä etukäteissuunnittelulla voi säästää paljon harmia ja konflikteja työsuhteen päättymistilanteessa.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.