He Eivät Tiedä Mitä Tekevät

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:55 pm #1873

  +
  He Eivät Tiedä Mitä Tekevät – Miksi Ansaitsemasi Palvelu On Vaarassa

  On monia palveluita, joihin me suomalaiset luotamme päivittäin, esimerkiksi sairaanhoito, poliisi, palokunta sekä IT-palvelut. Luotamme siihen, että näistä palveluista vastaavat henkilöt tietävät mitä tekevät ja että he pystyvät hoitamaan tehtävänsä ammattitaidolla. Kuitenkin sisäpiiritieto paljastaa huolestuttavan asian, monet näistä ihmisistä eivät tiedä, mitä he tekevät.

  Monet Suomen julkisia palveluita johtavista henkilöistä eivät välttämättä ole henkilökohtaisesti päteviä tehtäviinsä, vaan heidän tehtävänsä valittiin poliittisilla perusteilla. Yksi esimerkki tästä on sosiaali- ja terveysministeriö, jonka entinen johto oli yhdessä vaaratonta altaassa frisbeegolffailevana ja kokoushuoneissa ympäristöblokkeja rakentavana keskinäisen palvontaseuran kanssa. Heidän päätöksensä olivat yhtä kaukana sosiaali- ja terveysministeriön päivittäisestä toiminnasta kuin siellä pelaavan frisbeegolfin lopputulos.

  Tämänkaltaiset valtakunnalliset palvelut tarvitsevat johtajia, joilla on ammattitaito ja pätevyys hoitaa tehtävänsä. Poliittisesti nimitetyt johtajat ovat joskus päteviä, mutta valitettavasti heidän pätevyytensä ei ole aina ensisijaisesti työn edellyttämää. Korkeat poliittiset asemat voivat myös johtaa tilanteisiin, joissa alaiset ilmaisevat epäilynsä poliittisen painostuksen vaikutuksesta tehtyihin päätöksiin.

  Suomen IT-palvelut ovat yksi huolestuttava esimerkki. Joissakin tapauksissa näyttää siltä, että jälki on hirveää, mutta silti julkisuudessa on esitetty optimistisia raportteja. Tämä johtuu siitä, että monien IT-palveluita johtavien ihmisten pätevyys on puutteellinen. Monet heistä ovat aloittaneet työnsä IT-palveluiden parissa ilman asianmukaista koulutusta, ja heidän pätevyytensä on rakentunut kokemuksen kautta. Tämä asettaa kyseenalaiseksi heidän kykynsä kehittää palveluita ja vastata uusiin uhkiin, kuten tietoturvaan liittyviin riskeihin.

  On kuitenkin huojentavaa tietää, että Suomessa on myös monia lahjakkaita ja päteviä ihmisiä, jotka tekevät työtään ammattitaidolla ja huolellisesti. Heidän työnsä ansiosta Suomessa on korkeatasoisia palveluita, joita muut maat kadehtivat. Tämä on yksi syy siihen, miksi meidän on tärkeää arvostaa näiden ihmisten työtä ja palkita heidän panoksensa.

  Jotta Suomen palvelut ovat jatkossakin korkealaatuisia, on tärkeää, että kaikki henkilöt, jotka vastaavat palveluiden johtamisesta, ovat päteviä ja tuntevat vastuunsa. Suomen on myös saatava houkuteltua ammattitaitoisia ihmisiä johtamaan palveluita ja kehittämään niitä entistä paremmiksi. Meidän on myös tärkeää varmistaa, että julkiset palvelut eivät ole poliittisesti sidoksissa, vaan että ne keskittyvät ainoastaan tarjoamansa palvelun laatuun.

  Yhteenvetona voidaan sanoa, että monia Suomen julkisia palveluita johtavat henkilöt eivät tiedä, mitä he tekevät, mikä vaarantaa ansaitsemamme palvelun laadun. Palveluiden johtotehtäviin on valittava pätevät henkilöt, joiden taustalla ovat koulutus ja käytännön kokemus. Vain tällä tavoin voimme säilyttää korkealaatuiset palvelut ja vastata uusiin haasteisiin.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.