Eurovaalit Miten Äänestää

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:52 pm #1601

  +

  Eurovaalit – Miten äänestää?

  Eurovaalit ovat tärkeä tapahtuma, joka vaikuttaa Euroopan tulevaisuuteen. Jokaisella Euroopan unionin kansalaisella on oikeus äänestää eurovaaleissa ja vaikuttaa EU:n tulevaan kehitykseen. Seuraavaksi kerromme, miten äänestää Euroopan parlamentin vaaleissa Suomessa.

  Vaalipäivä

  Eurovaalit järjestetään joka viides vuosi. Vaalipäivä on kaikille eurooppalaisille sama, ja se on sunnuntai. Seuraavat Euroopan parlamentin vaalit pidetään toukokuussa 2024.

  Ilmoittautuminen äänestäjäksi

  Kaikilla Suomessa asuvilla EU-kansalaisilla on oikeus äänestää Euroopan parlamentin vaaleissa Suomessa. Jos et ole vielä ilmoittautunut äänestäjäksi Suomessa, tee se hyvissä ajoin ennen vaaleja. Ilmoittautumislomake löytyy maistraatin verkkosivuilta tai lähimmältä maistraatilta.

  Ennakkoäänestys

  Ennakkoäänestykseen voi osallistua jo ennen varsinaista vaalipäivää. Ennakkoäänestysaika ja -paikat ilmoitetaan etukäteen esimerkiksi sanomalehdissä ja kunnan verkkosivuilla. Ennakkoäänestysaika kestää yleensä noin viikon. Ennakkoäänestys on hyvä valinta kiireisille tai matkoilla oleville äänestäjille.

  Vaalipäivä

  Jos äänestät vaalipäivänä, tutustu ensin vaalikoneisiin ja ehdokkaisiin. Vaalipäivänä äänestyspaikat ovat avoinna klo 9-20. Muista ottaa mukaan henkilöllisyystodistus, jotta voit äänestää.

  Äänestyslippu

  Kun olet saapunut äänestyspaikalle, saat äänestyslipun. Äänestyslipussa on numerot ehdokkaille ja puolueille, jolloin voit valita suosikkisi. Voit myös äänestää vain yhtä ehdokasta.

  Äänestäminen

  Kun olet saanut äänestyslipun, mene äänestyskoppiin ja valitse ehdokas tai puolue, jota haluat äänestää. Merkitse äänesi huolellisesti ja taita äänestyslippu kahtia.

  Kun olet valmis, siirry äänestyslippu ja henkilöllisyystodistus vaalivirkailijalle. Vaalivirkailija leimaa äänestyslipun, jonka jälkeen voit laittaa sen uurnaan.

  Tulos ja valinnat

  Kun vaalipäivä on ohi, lasketaan kaikki äänet yhteen ja saadaan vaalien tulos. Suomi valitsee EU-parlamenttiin 13 edustajaa, jotka edustavat Suomen etuja Euroopassa. Valitut edustajat aloittavat työskentelyn Euroopan parlamentissa kesäkuussa.

  Yhteenveto

  Euroopan parlamentin vaalit ovat tärkeitä vaaleja kaikille EU-kansalaisille. Vaalit järjestetään toukokuussa 2024, ja jokaisella kansalaisella on oikeus äänestää Suomessa. Muista ilmoittautua äänestäjäksi hyvissä ajoin ennen vaaleja ja tutustua ehdokkaisiin ennen äänestyspäivää. Voit osallistua ennakkoäänestykseen tai äänestää vaalipäivänä. Äänestyksessä saat äänestyslipun, johon voit valita suosikkiehdokkaasi. Muista ottaa henkilöllisyystodistus mukaan äänestyspaikalle. Lopuksi valitut edustajat aloittavat työnsä Euroopan parlamentissa kesäkuussa.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.