Enterorokko Miten Tarttuu

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:50 pm #2236

  +

  Enterorokko – taudinaiheuttaja ja tarttuminen

  Voitko saada enterorokon? Kyllä, voit. Se on yleinen tartuntatauti, joka koskettaa lapsia, mutta myös aikuiset voivat sairastua. Se on virusperäinen tauti, joka on erittäin tarttuva. Se leviää kosketuksen, ilman ja likaisen veden ja ravinnon kautta.

  Tartunnan aiheuttaja

  Enterorokon aiheuttaa Coxsackievirus. Tämä virus kuuluu samaan ryhmään kuin poliovirus ja rinovirus, joka aiheuttaa yleisiä flunssan oireita. Coxsackievirus tunnetaan sen mukaan, mikä sen tyyppi on, esimerkiksi A16-, A9- tai B-tyyppi. A16- ja A9-tyypit aiheuttavat yleensä enterorokon. Nämä virustyypit ovat yleisimmin esiintyvät, mutta ne eivät yleensä aiheuta vakavia oireita.

  Tarttuminen

  Enterorokko leviää ihmisten välillä kolmella tavalla: suun kautta, elimistön nesteiden kautta ja suoraan touch-touch. Coxsackievirus leviää helpommin kuin monet muut virukset, koska se kykenee selviytymään useassa erilaisessa ympäristössä, kuten vedessä ja muissa pinnoissa. Enteroroko-tarttuminen on hyvin yleistä päiväkotien, koulujen ja muiden paikkojen, joissa on paljon ihmisiä, välillä. Kun joku, jolla on enterorokon virus, yskii, aivastaa, puhuu tai koskettaa jotakin, he jakavat virusta, jonka virus on aivan tarttuvampi.

  Symptomit

  Enterorokon tartunta saa aikaan joukon oireita, kuten rakkuloiden ilmestymisen suuhun, käsiin ja jalkoihin ja kuumetta. Jokainen näistä oireista voi olla erilainen kullekin ihmiselle. Oireet alkavat usein muutaman päivän kuluttua altistumisesta virukselle. Taudin ensimmäinen merkki on yleensä lievä kuume, joka ei yleensä vaadi lääkärinhoitoa. Rakkuloiden ilmaantuminen suuhun, käsiin tai jalkoihin tapahtuu muutaman päivän kuluttua kuumeesta. Tätä oiretta seuraa yleensä kipu, kutina ja korkea kuume.

  Hoito

  Et tarvitse enterorokon hoitoa, koska virus yleensä häviää itsestään muutamassa päivässä tai viikossa. Voit hoitaa oireita kotona käyttämällä kipulääkkeitä, kuten parasetamolia tai ibuprofeenia, jotta voit lievittää kuumetta ja kipua. Voit myös käyttää suuhun ilmaantuneiden rakkuloiden hoitamiseksi sokeritonta pastillia, joka sisältää karbamidiperoxidin kaltaisia aineita.

  Ennaltaehkäisy

  Paras tapa estää enterorokon tarttuminen on estää virus. Suosittelemme käsihygienian parantamista, kuten käsien pesemistä usein ja kunnolla saippualla ja vedellä. Erityisesti pesemisen tulisi olla huolellista ennen syömistä, aivastamista tai yskimistä. On myös tärkeää estää lasten leikkimistä sairaiden lasten kanssa. Jos olet jo saanut tartunnan, sinun tulee välttää kontaktia muihin, jotta vältät tartunnan leviämisen.

  Yhteenveto

  Enterorokko on yleinen tartuntatauti, joka koskettaa lapsia, mutta myös aikuiset voivat sairastua. Se leviää kosketuksen, ilman ja likaisen veden ja ravinnon kautta. Enterorokon oireet alkavat muutaman päivän kuluttua altistumisesta virus. Et tarvitse enterorokon hoitoa, koska virus yleensä häviää itsestään muutamassa päivässä tai viikossa. Muista estää tartunnan läpimeno tarttumalla käsihygienian parantamiseen.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.