Eduskuntavaalit Miten Äänestää

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:52 pm #1516

  +

  Eduskuntavaalit 2023: Miten äänestää

  Eduskuntavaalit ovat tärkeä demokraattinen tapahtuma Suomessa. Jokainen ääni on tärkeä, sillä se vaikuttaa siihen, minkälainen Suomi tulevaisuudessa on. Tässä artikkelissa käsittelemme, miten voit äänestää eduskuntavaaleissa ja mikä on vaaleissa vaikuttava prosessi.

  Kuka voi äänestää

  Eduskuntavaaleissa äänestää voi jokainen Suomen kansalainen, joka täyttää äänestyspäivänä 18 vuotta. Lisäksi Suomessa asuvilla EU-kansalaisilla on oikeus äänestää eduskuntavaaleissa. Mikäli henkilö on rekisteröitynyt Suomeen pysyvästi, hänellä on oikeus äänestää myös kunnallisvaaleissa.

  Miten äänestys tapahtuu

  Ennen vaaleja jokainen puolue julkaisee vaaliohjelmansa, eli selvityksen siitä, mitkä ovat heidän tärkeimmät tavoitteensa, ja millä keinoilla ne saavutetaan. Vaalipäivänä saat äänioikeuskorttisi postitse kotiisi (mikäli olet rekisteröitynyt äänestäjäksi).

  Ennen vaaliuurnan ääreen menoa on tärkeää tutkia eri puolueiden vaaliohjelmat ja verrata niitä omiin ajatuksiinsa. Äänestäjä pitää laittaa äänestyslippu leimattuun äänestyskuoreen, eli äänestää tulee oman asuinpaikan vaalipiirissä.

  Miten vaalit vaikuttavat

  Vaalit ja äänestysprosessi ovat tärkeitä, sillä se vaikuttaa tulevaisuutemme suuntaan ja päätöksiin, joita maassa tehdään. Eduskuntavaaleissa valitaan kansanedustajat, jotka tekevät päätöksiä kaikkien Suomen asukkaiden edun mukaisesti. Valitut kansanedustajat muodostavat eduskunnan, joka on yksi kolmesta Suomen valtiollisesta elimistä (muita ovat tasavallan presidentti ja valtioneuvosto).

  Kaikki kansanedustajat ovat tasa-arvoisia, eikä mikään puolue pysty tekemään päätöksiä ilman muiden puolueiden tukea. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka omaa ehdokastaan ei valittaisikaan, vaaleilla on silti suuri merkitys yhteiskuntamme suunnan kannalta.

  Miksi äänestäminen on tärkeää

  Suomessa on yli 200 poliittista puoluetta, jotka kaikki ovat eri mieltä siitä, mikä on paras tapa kehittää Suomea. Äänestäminen on tärkeää, sillä se antaa jokaiselle äänioikeutetulle mahdollisuuden vaikuttaa maan päätöksentekoon. Äänestysprosessi on yksi demokraattisen yhteiskunnan kulmakivistä, ja sen avulla saadaan valittua edustajia, jotka tekevät päätöksiä kaikkien Suomen kansalaisten hyväksi.

  Mitä enemmän ihmisiä käyttää äänioikeuttaan, sitä paremmin päätökset edustavat kansalaisten tahtoa. Vaikka oma ehdokas ei voittaisikaan, äänen antaminen vaaleissa kannattaa aina, sillä se osoittaa, että kansalaiset ovat kiinnostuneita yhteiskunnallisista asioista ja haluavat vaikuttaa päätöksentekoon.

  Johtopäätös

  Eduskuntavaalit ovat tärkeä osa Suomen demokratiaa. Jokaisella äänioikeutetulla on vastuu ottaa kantaa maan tulevaisuuteen ja käyttää äänioikeuttaan vaaleissa. Äänestysprosessi on yksi demokratian kulmakivistä, ja sen avulla valitaan edustajat, jotka tekevät päätöksiä kaikkien Suomen kansalaisten hyväksi. Muista siis äänestää oman asuinpaikkasi vaaleissa ja vaikuttaa Suomen tulevaisuuteen!
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.