Australian Mite

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:52 pm #714

  +

  Australian Mite – mikä se on ja miten välttyä sen puremilta?

  Australian Mite on pienikokoinen hyönteinen, joka tunnetaan myös nimellä punainen punkki tai chigger-punkki. Sen nimi tulee siitä, että se on alun perin kotoisin Australiasta, mutta sitä tavataan nykyään myös muualla maailmassa, kuten esimerkiksi Yhdysvalloissa, Etelä-Afrikassa ja Lähi-idässä.

  Australian Mite on tunnettu siitä, että se voi aiheuttaa melko ikäviä puremia. Punkki pääsee iholle yleensä kasvillisuuden kautta, joten esimerkiksi pitkässä ruohikossa tai pensaikossa liikkumista kannattaa välttää. Punkki kaivautuu ihoon ja erittää sylkeä, joka aiheuttaa ärsytystä ja kutinaa.

  Pureman oireet alkavat yleensä muutaman tunnin jälkeen, ja ne voivat kestää jopa viikkoja. Ihmiset reagoivat puremiin eri tavoin, mutta yleisimmät oireet ovat kutina, ihon punoitus, turvotus ja rakkulat. Joskus puremat voivat myös tulehtua, jolloin ne saattavat vaatia hoitoa.

  Mitä voi tehdä välttyäkseen puremilta?

  Ensimmäinen ja tärkein neuvo on välttää Australian Mite -punkin reviirejä. Tämä tarkoittaa erityisesti pitkässä ruohikossa tai pensaikossa liikkumisen välttämistä. Jos kuitenkin joudut liikkumaan tällaisessa ympäristössä, kannattaa pukeutua pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaatteisiin sekä käyttää hyönteiskarkotetta.

  Jos huomaat, että olet joutunut Australian Mite -punkin pureman kohteeksi, kannattaa puremakohtaa pestä ensin kylmällä vedellä. Tämän jälkeen kannattaa käyttää antihistamiinivoiteita tai -lääkkeitä, jos kutina ja ihon ärsytys ovat voimakkaita. Jos puremat tulehtuvat tai oireet eivät parane muutamassa päivässä, kannattaa hakeutua lääkärin hoitoon.

  On tärkeää muistaa, että Australian Mite -punkin puremat voivat olla ikäviä, mutta ne ovat yleensä vaarattomia. Jos ei-allerginen henkilö saa runsaasti puremia, se voi aiheuttaa yleisen allergisen reaktion. Ihmisillä, joilla on allergioita, on kuitenkin tärkeä pitää ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin.

  Yhteenveto

  Australian Mite -punkki elää luonnossa, ja sen puremat voivat olla ikäviä. On tärkeää välttää punkin reviirejä ja käyttää suojautumiskeinoja, jos joutuu liikkumaan sellaisessa ympäristössä. Jos puremat eivät parane muutamassa päivässä tai ne tulehtuvat, kannattaa hakeutua lääkärin hoitoon. Pienen punkin takia ei kannata kuitenkaan luopua luonnossa liikkumisesta – neuvoksi annetaankin vain olla tarkkana varsinkin silloin, kun liikkuu Australiassa, mutta myös muualla maailmassa, missä näitä punkkeja esiintyy.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.