Anoreksia Mitä Syöt

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:56 pm #3739

  +

  Anoreksia Mitä Syöt

  Anoreksia on mielenterveyden häiriö, joka vaikuttaa ruumiinkuvaan ja ruokavalioon. Tämä häiriö yleensä alkaa nuorena iässä ja saa aikaan sen, että ihmiset rajoittavat ruokansa määrää, ja yrittävät laihtua niin paljon kuin mahdollista.

  Anoreksiapotilaat välttävät ruokaa, jonka luulevat lihottavan heitä ja he voivat päästä sellaiseen näkökulmaan, että heidän tulee välttää kaikkia rasvoja, sokeria, hiilihydraatteja ja kaloreita.

  Tämän seurauksena he eivät saa tarvittavia ravintoaineita, ja heidän terveytensä kärsii. Anoreksian hoitoon kuuluu hyvän ravitsemuksen varmistaminen, ja potilaiden ymmärtäminen siitä, että terve ja tasapainoinen ruokavalio on elintärkeää heidän terveydelleen.

  Jos tiedät jonkun, joka saattaa kärsiä anoreksiasta tai haluat vain oppia hieman lisää tästä häiriöstä, tässä on muutamia vinkkejä siitä, mitä kannattaa syödä, jos kärsii anoreksiasta.

  Purettua ruokaa

  Anoreksiaan sairastunut henkilö saattaa välttää ruokaa, joka näyttää ”liian suurelta” tai joka sisältää ”liikaa kaloreita”. Tämän vuoksi ruoan paloitteleminen pienemmiksi osiksi voisi auttaa henkilöä syömään enemmän.

  Purettua ruokaa voi helposti löytää kaupasta, ja niiden syöminen voi olla terveellinen tapa saada ravintoaineita, silloin kun syöminen tuntuu vaikealta.

  Tasapainoinen ruokavalio

  Anoreksiaan sairastuneet ihmiset saattavat kärsiä ravinteiden puutteesta, jos he eivät syö tarpeeksi. Tämä voi johtaa heikentyneeseen immuunijärjestelmään, joka taas vaikuttaa ihon ja hiusten eri terveysongelmiin. Tällaisten ongelmien välttämiseksi tasapainoinen ruokavalio on tärkeää.

  Ruokavaliossa tulisi olla runsaasti terveellisiä rasvoja kuten avokadoja, oliiviöljyä ja pähkinöitä. Runsas hedelmien ja vihannesten syöminen on myös tärkeää, samoin kuin täysjyväviljojen syöminen.

  Proteiini ja kalsium

  Anoreksiaan sairastunut henkilö voi helposti kärsiä proteiinin ja kalsiumin puutteesta, jos hän ei syö tarpeeksi. Proteiininettiarvoa tulee lisätä, sillä vaikka elimistö polttaakin kaloreita ilman tarvittavaa energialähdettä, kehon lihaskudos alkaa hävitä ja suuren fyysisen kuormituksen kokeminen saattaa vahingoittaa kehoa.

  Kalsiuminpuute puolestaan voi johtaa osteoporoosiin, joten kalsiumpitoisten ruokien sisällyttäminen ruokavalioon on tärkeää.

  Terveellinen ympäristö

  Anoreksian hoito edellyttää terveellistä ympäristöä, joka ei vaadi tiukkaa painonseurantaa tai dieettien noudattamista. Jos henkilö tuntee epämukavuutta syömisestä tai pelkää, että hän lihoo syömisen kautta, ajatus välittämisestä on tärkeä.

  Ravitsemusterapeutin konsultointi voi olla hyvä ratkaisu. Tärkeintä on, että ympäristö on terveellinen, luottavainen ja kannustava.

  jäljelle jääneiden ruokien hyödyntäminen

  Anoreksiaan sairastuneet henkilöt eivät yleensä syö tarpeeksi. Jäljelle jääneiden ruokien hyödyntäminen on hyvä tapa lisätä kalorimäärää ja saada ravintoaineita.

  Jos jäljelle jääneitä ruokia on päivittäin, ne kannattaa hyödyntää seuraavana päivänä aamiaiseksi tai toiseksi illalliseksi. Näin vältetään ruokien pilaantuminen ja varmistetaan, että henkilö saa tarpeeksi energiaa.

  Johtopäätös

  Anoreksia on vakava häiriö, joka vaikuttaa ruumiinkuvaan ja ruokavalioon. Hoito edellyttää hyvän ravitsemuksen varmistamista, ja potilaan ymmärrystä siitä, että terve ja tasapainoinen ruokavalio on elintärkeää heidän terveydelleen.

  Jos tunnet, että sinulla tai jollain tuttavallasi on anoreksiaan liittyviä oireita, hae apua ammattilaisilta. Sidokset ympäröivien ihmisten, hoitosuunnitelmien ja terveellisen ympäristön kanssa, ovat tärkeitä anoreksian hoitamisessa ja potilaan palautumisessa. Muista, että terve ravitsemus on tärkeä osa kaikkien ihmisten elämää.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.